t.ex. abonnemang, surf, mm

Vad ska jag tänka på innan jag åker utomlands?

Det händer ofta att man läser om konsumenter som varit utomlands och kommer hem till den otrevliga överraskningen av en skyhög mobilfaktura.

På Fello vill vi förhindra detta och har därför gjort en checklista inför er utlandsvistelse så ni kan undvika otrevliga fakturor och istället minnas utlandsvistelsen på bästa sätt.


1) Skall du resa utanför EU/ESS där det inte är fri roaming rekommenderar vi att du stänger av mobildata och data-roaming på din mobiltelefon och använd enbart Wifi vid internetåtkomst. Vill du vara på den helt säkra sidan rekommenderar vi att du kontaktar oss på felloservice så att vi stänger av mobildata i nätet så att din telefon inte kan koppla upp sig alls mot 3G eller 4G då detta kan kosta mycket pengar för små uppkopplingar. Ibland kan det nämligen hända att den kopplar upp sig även om mobildatan är avstängd i telefonen. Spärrar vi det i nätet så kan du fortfarande ringa och ta emot samtal samt skicka SMS. Men du slipper onödiga uppkopplingar mot 3G och 4G som kan kosta mycket pengar. 

2) Kolla upp vad det kostar att ringa och SMS:a inom din destination.

3) Vissa nummer kan ha en taxa på sig det är så kallade premiumsamtal. Reser du inom EU/ESS ingår dessa inte i fria samtalen/SMS utan det tillkommer en avgift om man ringer dessa nummer. Detta kan exempelvis vara ett nummer till ett hyrbilsföretag, flygbolag, banker med mera. I vissa fall står det att dessa är kostnadsfria - men detta är ifrån inhemska telefonnummer och inte från utländska mobilnummer.

4) Stäng av Röstbrevlådan. Åker du till ett land utanför EU/ESS så debiteras du för alla samtal som kommer till röstbrevlådan. Detta gör du genom att kontakta oss på felloservice. 

5) Skapa ett konto på Mina sidor så att du snabbt kan spärra mobilen om den blir stulen. Lika så ha tillgång till din PUK-kod om du skulle glömma din PIN-kod. 

6) Skall du resa med båt? Tänk på att sätta din telefon i flygplansläge om du befinner dig till havs då du kan kopplas upp mot en satellit om det inte finns något nät från fastlandet tillgängligt. Denna trafik är inte fri även om du reser mellan t.ex Sverige och Danmark. Priserna för att vara uppkopplad mot satellit varierar men det är ofta höga avgifter för denna trafik.

7) Håll extra koll på ditt abonnemang om du befinner dig nära landgränser. Det kan hända att du kopplas upp mot en mast i ett annat land där roaming kostar mycket mer än i det land du befinner dig i. Detta kan t.ex förekomma om du reser till Cypern eller Grekiska öar och har fri roaming men befinner dig nära den turkiska gränsen. Då kan din telefon koppla upp sig mot turkiska master och detta är inte fritt. 


Om du vill komma i kontakt med oss på felloservice från utlandet ringer du nummer
+ 46 770 33 22 22

t.ex. abonnemang, surf, mm