Fello logotyp
Res med Fello i sommar

Res med Fello

Om det är ett enda ord du ska lägga på minnet inför utlandsresan är det roaming. Roaming innebär helt enkelt att du kopplar upp dig mot ett utländsk operatörs nät när du använder ditt svenska abonnemang utomlands. Svårare än så är det faktiskt inte!

Vill du läsa mer om fri roaming och vilka länder som ingår, hittar du allt i på denna sida.

Inför din utlandsresa

Innan du ger dig iväg på äventyr utomlands är det viktigt att se över dina roaminginställningar. Kontrollera om ditt abonnemang är spärrat för utlandstrafik genom att logga in på Mina Sidor.

Där kan du enkelt se dina nuvarande inställningar och göra ändringar direkt efter dina behov. Inom EU/EES surfar du och ringer precis som hemma men det är viktigt att du bockar ur spärren för utlandstrafik.

Logga in på Mina Sidor

Resor utanför EU/EES: Tips för att hålla nere mobilkostnaderna

Ska du däremot resa utanför EU/EES rekommenderar vi att du spärrar för utlandstrafik och stänger av röstbrevlådan för att undvika onödiga kostnader. Det innebär att du inte kommer kunna ringa, surfa eller ta emot samtal. Istället kan du ansluta till tillgängligt wifi-nätverk på platser som hotell, caféer och restauranger när du vill surfa. Du kan använda appar som Messenger eller WhatsApp för att ringa hem när du är uppkopplad till wifi.

Anpassa dina inställningar och spärrar enkelt på Mina Sidor. Om du önskar använda mobilnätet utomlands, hittar du prisinformation för respektive destination.

Res med Fello på en båt

Resa med båt

Kanske tar du en dagstur över Kattegatt för att utforska det charmiga Skagen? Ombord på fartyg kan din mobil kopplas upp mot en satellit och priserna därför bli betydligt högre än på fastland.

Vill du vara på den säkra sidan? Sätt mobilen på flygplansläge eller stäng av roaming & din röstbrevlåda så länge du befinner dig ute till havs. I övrigt önskar vi dig ett äventyr med lugn sjögång!

Problem med anslutningen på resan?

Om du har problem med att surfa eller ringa när du befinner dig i utlandet trots att du inte har spärrat för utlandstrafik så kan följa denna checklista.

1. Ge din mobil en uppfriskande omstart.

Kom ihåg att du kan behöva ange din PIN-kod när du gör det. Om du råkar skriva in fel kod tre gånger kommer du att behöva din PUK-kod. Oroa dig inte! Du kan logga in på Mina Sidor för att hitta din PUK-kod. Skriv ner den innan du startar om din telefon för att vara på den säkra sidan.

2. Kontrollera flygplansläge

Om du precis har landat, kontrollera att flygplansläge är avstängt (den lilla flygplanssymbolen i din mobil).

3. Aktivera data-roaming

Kontrollera att data-roaming är aktiverat i din mobil. Kontrollera att din mobil är inställd på att kunna koppla mot ett nätverk

Gå in på mobilens Inställningar > Mobilnät/Mobila nätverk > Slå på Data-roaming
Hur du gör detta kan skilja sig lite åt mellan olika märken och modeller.

Hittar du inte denna inställning i din mobil, kan du följa våra steg för steg-instruktioner med tydliga bilder för de vanligaste mobilerna för att aktivera data-roaming.

4. Välj nätverk manuellt:

Android (Samsung, Huawei, OnePlus):

Öppna inställningar > Gå till Anslutning eller Anslutningar > Mobilnätverk > Nätverksoperatörer > Stäng av Välj automatiskt > Starta manuell sökning > Välj önskat nätverk från listan.

(Observera att namnen på stegen kan variera lite beroende på vilken mobil och vilken version av Android du har, men processen bör vara liknande.)

iPhone: Öppna inställningar > Bläddra ner och tryck på Mobilnät > Val av nätverk > Stäng av Automatiskt > En lista med tillgängliga nätverk visas > Välj det nätverk du vill ansluta till genom att trycka på det.

(Notera att vissa stegnamn och placering kan variera beroende på vilken version av iOS och vilken iPhone du har. Men generellt sett bör dessa steg hjälpa dig att manuellt välja nätverk på en iPhone.)

Det är tyvärr inte alla operatörer som fungerar, så testa dig gärna genom listan tills du hittar en som fungerar. Ibland står det “förbjudet” bakom operatören, det gör ingenting, du kan ändå välja den utan extra debitering inom EU.
Glöm inte att ställa tillbaka till automatiskt när du är hemma i Sverige igen.
Obs! Det kan ta någon minut innan telefonen kopplar upp sig så, avvakta lite innan du testar med nästa.Om det fortfarande inte fungerar att ringa kan du ta ut SIM-kortet, starta om mobilen och sedan sätta tillbaka SIM-kortet igen. Upprepa därefter steg 4. Har du nyligen ändrat ”Spärra trafik i utlandet” på Mina Sidor kan du behöva avvakta några timmar innan du provar igen.


Långsam uppkoppling på resan?

Om du upplever sämre täckning eller långsamare uppkoppling jämfört med dina resekamrater kan du testa att byta till en annan roaming-operatör för att få bättre täckning!


Till skillnad från när du är hemma där du alltid använder Telias nät, ger roaming dig möjligheten att välja mellan olika operatörer när du är utomlands. Genom att testa olika roaming-operatörer kan du hitta den som erbjuder bästa täckning och snabbast hastighet på din specifika plats.
För att förbättra din uppkoppling kan du följa några enkla steg. Som det nämndes i instruktionerna ovan (punkt 4). Ha tålamod och testa olika roaming-operatörer för att hitta den bästa uppkopplingen för din resa Glöm inte att ställa tillbaka till automatiskt när du är hemma i Sverige igen.

Fello mast

2G och 3G på resan

Det pågår en avveckling av 2G och 3G nät runtom i världen. Det kan medföra problem om din mobil inte har stöd för 4G och VoLTE. Till exempel har Norge och Danmark kommit långt i nedstängningsprocessen. Vissa operatörer i Tyskland och Italien har redan stängt ner sitt 3G nät, och i nästan alla EU-länder har man antingen börjat stänga ett nät eller planerar att göra det snart. USA leder i Nordamerika och i Sydamerika kommer de stänga ner under de kommande åren. Situationen är liknande i Asien.


Samtal och surf kan påverkas. Använd en mobil med stöd för 4G och VoLTE för att undvika att drabbas. De flesta moderna mobiler har det.
OBS: Nedstängningen varierar mellan operatörer och länder. Vi kan inte ge exakt information om landet du reser till.

Gränsnära resor

Inom alla EU/EES-länder har du fri roaming, vilket innebär att du kan använda din mobil precis som hemma. Men reser du nära landsgränser kan mobilen koppla upp sig mot en operatör i ett grannland – även ett som inte är med i EU. Är du i Grekland kan det här ske mot en mast som är i Turkiet, eller bilar du i Italien kan mobilen koppla upp sig mot ett schweiziskt nät. Lite klurigt, vi vet. Lösningen? Lås din telefon till en operatör i det land som du befinner dig i och undvik de högre priserna.

Hello Europa

Resa inom EU/EES

Som fello kan du använda ditt abonnemang precis som hemma när du reser inom EU och EES

Vilka länder ingår i EU/EES?
EU
: Belgien, Bulgarien, Cypern (Gäller ej turkiska delen), Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
EES: Island, Liechtenstein och Norge

OBS! Från 2021-09-13 ingår inte England, Nordirland, Skottland, Wales och Gibraltar, i avtalet om fri roaming längre.

Vissa nummer kan ha en taxa på sig. Dessa ingår inte i de fria samtalen/SMSen. Detta kan exempelvis vara hyrbilsföretag, flygbolag, banker med mera. I vissa fall står det att dessa är kostnadsfria - detta är ifrån inhemska telefonnummer.

Läs mer om Fri Roaming

Restips från Fello

  • Ha BankID på flera enheter, inte bara mobilen. Om du skulle råka tappa din mobil i sjön eller på något sätt blir av med den (tro det eller ej, det är vanligare än du tror!), så är det viktigt att ha en backupplan. Genom att installera BankID på andra enheter, som en surfplatta eller en extra mobil, kan du fortfarande logga in på viktiga tjänster som Mina Sidor för att beställa ett nytt sim-kort som kan behövas efter att du blivit av med din mobil.

  • Kontrollera att ditt pass är giltigt och tänk på att vissa länder kräver att passet ska vara giltigt ett antal månader efter hemkomst. Ta gärna med en kopia och två extra foton om passet skulle bli stulet. Kontrollera även ifall det krävs visum till det land dit du ska åka.

  • Spara viktiga kontaktuppgifter som du behöver till oss.

  • Spara telefonnumret till en anhörig som "ICE - in case of emergency" i din mobiltelefon. Då underlättar du för sjukvårdspersonal om de skulle vilja komma i kontakt med anhöriga.
    Alla länder inom EU har larmnumret 112. Om du besöker ett land utanför EU så är det viktigt att du lär dig eller skriver upp det landets larmnummer för snabb åtkomst.

  • Försäkra dig om att du har en giltig reseförsäkring som täcker hela din resa och ger omfattande skydd.

  • Kolla upp om det krävs vaccinationer för ditt resmål och kontakta din vårdgivare för råd och rekommendationer.

  • Ha viktiga telefonnummer lättillgängliga, inklusive sjukvårdsrådgivning, bank för att spärra kort och andra nödkontakter.

  • Glöm inte solskyddsfaktor

När du har fixat det praktiska för att hålla dig trygg under resan, kan du slappna av och njuta till fullo med Fello. Trevlig resa!

Efter resan

Var du noggrann med att avaktivera röstbrevlådan? Då är det bara att slå på denna funktion när du är tillbaka på hemmaplan.

Ta det lugnt och låt dig själv landa efter resan. Ge dig själv lite utrymme för att återhämta dig och återgå till vardagen i en lugn takt.

Res med Fello till en Ö

Har du ännu inte hittat svar på det du söker?

Vi har samlat frågor och svar relaterade till problem som andra fellos har stött på. Besök Felloservice och sök efter det du undrar över. Om du ändå inte hittar svaret där, är du naturligtvis välkommen att kontakta oss.


Vi finns tillgängliga både via telefon och livechatt alla vardagar kl 8-16.

Varför Fello?

Det spelar egentligen ingen roll vad vi säger, det är våra fellos du ska lyssna på. Därför finns vi att recensera på Trustpilot.

Se alla omdömen

Fello logo

Fello en del av Telia Sverige AB. Johan Willins gata 6, 416 64 Göteborg

© Telia Sverige AB 556430 - 0142