Fello logotyp

STRANDSTÄDARNA


Åsa Söderlund
21 sep 2017

Vardagshjältarna som räddar kusten i Bohuslän!

En kall, solig septembermorgon (ja ni vet, det är det bästa!) klämde vi in oss i den blå Volvon Lisa hade lånat och gav oss iväg från Göteborg mot Tjörn. Vi ooo-ade och aaa-de när vi körde över Tjörnbron och senare in i Skärhamn. Vi har alla varit där förut, men man blir aldrig mätt på havet, de mjuka klipporna och den karga vegetationen. När vi klev ur bilen kändes det som att havsluften liksom gick längre ner i lungorna och verkligen syresatte både hjärnan och hjärtat. Lycka!

StrandstädarnaDet är allt detta som Strandstädarna arbetar för att rädda. Vid Sjöräddningens kaj i Skärhamn stack flaggan från deras båt upp: ”För en renare kust”. I båten hittade vi Östen och ett gäng rutinerade strandstädare, som genast fick oss att känna oss välkomna och berättade passionerat om livet på kusten. Östen och hans crew är pensionärer och jobbet med att städa stränder gör de frivilligt och helt utan ersättning, flera dagar i veckan. Snart ska vi få se varför!

Strandstädarna

Hur det hela började På båtresan ut mot Tistholmen, som går genom de charmiga fiskelägena Kyrkesund och Mollösund berättar Östen om hur det hela började år 2011. “Min kompis skulle paddla kajak med sin fru längs den erkänt vackra bohusländska kusten. Men de blev förfärade över det som mötte dem: högar av uppspolat skräp, dunkar och fisknät istället för den fantastiska naturupplevelse de hade förväntat sig”. Tillsammans bestämde de sig för att göra något åt det till synes omöjliga problemet och Strandstädarna kom till liv. De första åren handlade mycket om att hitta finansiering för båten och samarbetsvilja från kommunerna som de städar i. Men idag har Strandstädarna en rejäl båt som ärvts från den spanska kustbevakningen (båten har en spännande historia i sig som du måste fråga Östen om, när du strandstädar), rutiner för att lämna skräpet till respektive kommun och Bohuspriset som en välförtjänt fjäder i hatten.

Strandstädarna

Skräpletarna behöver inte leta länge Det är ett samkört, arbetsamt och glatt gäng vi är ute med denna fantastiska höstdag. Östen kör båten och Ingela, Rikard och de andra hjälper till att dirigera, förtöja och kasta ankare. Nu är det dags för oss att göra det vi är här för – städa! Redan på håll har vi sett dunkar och större skräp. Utrustade med arbetshandskar och blå sopsäckar sprider vi oss över klipporna. Det är lite spännande. Var ska man leta? Vad kommer vi att hitta? Men vi behöver inte leta länge. I en skreva eller i en vik kan man ha att göra i flera timmar med att plocka repstumpar, rester av ballonger, topspinnar och diverse oidentifierbar plast. Till de mer spännande fynden hör skor, leksaker, hygienartiklar och möbler.

Strandstädarna Det är onekligen en ganska dyster upptäckt. Men i kombination med den otroligt positiva inställningen hos strandstädarna och insikten om att det faktiskt gör skillnad; det som på vårarna ser ut som dumpningsplatser städas upp lagom till sommaren och låter oss alla njuta av kusten. Idag har vi fått åka ganska långt ut, för att hitta en strand där strandstädarna inte redan varit. Utvecklingen går också framåt med hårdare regler kring nedskräpningen av våra hav – det flyter inte i land fullt så mycket skräp som det gjorde för några år sedan. Men helt klart är att organisationen behöver all hjälp den kan få i form av ekonomiskt stöd och människor som hjälper till att städa. Målet är att i samverkan med allmänheten, näringslivet och kustkommunerna få en skräpfri kust. Och hålla på så länge som krävs för att få kusten helt ren. Vi har det gött! Tiden flyger iväg när vi städar och strax är det dags för lunch. Vi äter mackor och dricker termoskaffe och lyssnar på Östens rövarhistorier om vad som hittats under städningar genom åren. När vi sitter där med rosiga, saltstänkta kinder och njuter av utsikten över havet och kobbarna runt omkring oss, då känns det inte alls dumt att hjälpa till åtminstone lite grann, för att bevara denna miljö.

Strandstädarna

Strandstädarna,Efter lunchen städar nästa hela gänget i samma vik. Vi småpratar, visar upp udda fynd och har det så där gött som man kan ha det när man jobbar fokuserat sida vid sida. När det är dags att avsluta arbetsdagen packar vi båten med dagens skörd: 12 säckar med skräp, 4 fisklådor, 17 plastdunkar, 2 trådkorgar, 40 meter tross, 10 liter glaskross, 1 stötfångare till en bil, 2 stolar och 1 plastcontainer. Det är härligt att se vad vi faktiskt åstadkommit!

Eftersom Tistholmen ligger i Orust kommun lämnar vi skräpet på land i Mollösund, innan vi åker tillbaka till Skärhamn. Där säger vi hejdå till Strandstädarna, med hjärtliga tack och en ömsesidig önskan om att ses igen. Vilka fantastiska människor, som jobbar så hårt för att vi gemensamt ska få fortsätta njuta av den bohuslänska kusten. Stort tack Östen och Co för en fantastisk och lärorik dag. Hjälp till att strandstäda du också! www.strandstädarna.se

Strandstädarna

Dela på sociala medier

Kontakta oss

Felloservice finns tillgängliga helgfria vardagar via chatt (8-17), telefon (9-17) och mail.

Mina sidor

På Mina sidor kan du hantera ditt abonnemang, se din förbrukning och hämta dina fakturor.

Täckningskarta

Fello går i Telias nät. Här presenterar Telia sin täckning av mobilsurf och samtal.

Inställningar för surf och MMS

Här hittar du APN-inställningar för surf och MMS.

Fello en del av Telia Sverige AB
Vera Sandbergs Allé 5C
411 33 Göteborg
Kundnöjdhet

Hos Fello värdesätter vi våra fellos åsikter. Vi finns att recensera på Trustpilot, en oberoende omdömescommunity, med nolltolerans mot falska omdömen. Det tycker vi är schysst!


Se alla omdömen här

trustpilot logo
Följ Fello

Vi finns även på sociala medier. Följ oss gärna för uppdateringar och det senaste från kontoret.

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage description
Copyright Telia Sverige AB 2020 - All rights reserved