Fello logotyp

Vad är roaming?


Fello
27 jun 2017

Artikel

Den frågan har dykt upp några gånger i samband med de ändrade villkoren för roaming inom EU. Så från en fello till en annan, här är en förklaring på vad roaming egentligen är och varför det kan vara bra att veta.

Begreppet roaming kommer från engelskans 'att vandra'. Du 'vandrar' alltså från en operatörs nät till en annans, oftast automatiskt, när du träder över en landgräns. Det är då du får smset: Välkommen till Spanien!

Roaming Hur är det möjligt? När du är utomlands är din telefon alltså uppkopplad mot en inhemsk operatörs nät och det är det du använder för samtal, sms och data. Därför är den mobila surfhastigheten nästan alltid sämre än hemma; det är inte så många länder som har ett så utvecklat mobilnät som vi har i Sverige. Men för att du överhuvudtaget ska kunna ringa, smsa och surfa har alla svenska operatörer slutit avtal om roaming med operatörer i andra länder. Finns det avtal med varenda, yttepytte lilla land då, undrar du? …. Svaret är ja! Det är dock skillnad i hur utvecklade dessa avtal är. I länder där det är mindre vanligt att svenska mobilabonnemang används, kan det till och med förekomma dagspriser. Då står det 'kontakta kundtjänst' i vår prislista för att du ska få ett helt korrekt svar.

Varför bry sig om roaming? Det är bra att vara medveten om att du 'roamar' eftersom det innebär en annan taxa för samtal och surf i stora delar av världen. Det är därför de flesta väljer att stänga av 'dataroaming' när de åker utomlands. Då kan du inte skicka eller ta emot data till din telefon – t.ex. använda webbläsaren, ta emot e-post eller skicka MMS. Det enklaste är att koppla upp sig på ett wifi-nätverk t.ex. på hotellet, för att surfa kostnadsfritt. Samtal brukar man dock vilja kunna ta emot. Dessa debiteras din operatör, som i sin tur debiterar dig på din vanliga telefonräkning. Men inte om du befunnit dig inom EU …

Fri roaming inom EU De nya reglerna om roaming inom EU betyder att du inte behöver tänka på att stänga av dataroaming eller begränsa dina samtal, när du befinner dig inom EU eller EES (Island, Liechtenstein och Norge). Roaming är fritt i dessa länder och du kan använda mobilen precis som hemma, utan att behöva oroa dig för höga extra avgifter och olika regler i olika länder. Tanken med den nya lagen är att den ska verka för ett mer enat och fritt Europa.

EuropaEuropaRoaming = inte hemma Det som kan vara lite förvirrande är att samtal från Sverige till andra länder inom EU och EES inte är fria med ditt svenska mobilabonnemang. Det är eftersom du helt enkelt inte roamar när du befinner dig i Sverige. Har du däremot åkt till Danmark kan du ringa fritt till dessa länder. För att man inte ska kunna utnyttja fri roaming genom att köpa ett abonnemang från ett land där man inte är bosatt tillämpas en policy om 'normal användning', vilket innebär att merparten av din användning måste ske i ditt hemland.

Var extra uppmärksam! Om du åker färja eller befinner dig nära en landgräns till ett land som inte är med i EU/EES. Tyvärr byts inte mobilnätet med millimeterprecision när du passerar en landgräns och därför kan du 'trilla över' i ett nät där du inte har fri roaming om du befinner dig tillräckligt nära ett land som inte är medlem i EU eller EES. Om du befinner dig till sjöss, t.ex. på färja mellan Sverige och Danmark kan du kopplas upp med en operatör som används av kryssningsfartyg och färjor (MCP) och då går dina samtal via satellit och en annan taxa gäller (du roamar inte). Oftast kommer du att kunna surfa precis som hemma på din resa och ha god användning för den fria roamingen när du ringer hem till mamma i Sverige eller till dina resekompisar som gav sig iväg på en annan dagsutflykt än vad du gjorde. För att inte tala om att du kan lägga upp dina bilder på sociala medier, utan att behöva hitta wifi. För en detaljerad guide om vad som gäller för våra abonnemang klicka här: fello.se/fri-roaming

Dela på sociala medier

Kontakta oss

Felloservice finns tillgängliga helgfria vardagar via chatt (8-17), telefon (9-17) och mail.

Mina sidor

På Mina sidor kan du hantera ditt abonnemang, se din förbrukning och hämta dina fakturor.

Täckningskarta

Fello går i Telias nät. Här presenterar Telia sin täckning av mobilsurf och samtal.

Inställningar för surf och MMS

Här hittar du APN-inställningar för surf och MMS.

Fello en del av Telia Sverige AB
Vera Sandbergs Allé 5C
411 33 Göteborg
Kundnöjdhet

Hos Fello värdesätter vi våra fellos åsikter. Vi finns att recensera på Trustpilot, en oberoende omdömescommunity, med nolltolerans mot falska omdömen. Det tycker vi är schysst!


Se alla omdömen här

trustpilot logo
Följ Fello

Vi finns även på sociala medier. Följ oss gärna för uppdateringar och det senaste från kontoret.

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage description
Copyright Telia Sverige AB 2020 - All rights reserved